Sálak

2012.09.20. 14:48

Eredendően 70 cm hosszú, 10 cm széles puha, a nyakat körülölelő téglalap alakú ruhadarab.

Az utóbbi években kezd visszakúszni a férfi ruhatárba, viszont még mindig nem tanulták meg sokan, hogyan is kell helyesen viselni. Akik nem hordják, azt mondják, nőies.

Itt és most oszlassuk el a tévhitet.

Kis történelem:

A sál sokkal ősibb darabja a férfi ruhatárnak, mint a pantalló. Láttad már a kínai agyag hadsereget? Mi van a nyakuk körül?

Az első kínai császár Quin Shi Huang hadseregében az i.e. 3. századtól használták. A sál volt az első, rang jelzésére használt katonai „jelvény”. Ugyanezt alkalmazták a horvát hadseregben is. XIV. Lajos uralkodásának idején mi volt minden férfi nyaka köré tekerve? Nézz meg néhány korabeli festményt. Ezek után már nem volt megállás, elterjedt szerte Európában.

Praktikus darab lévén a háborúk idején is nélkülözhetetlen volt, sőt, a pilóták ikonikus ruhadarabja lett. A sál rangot jelölt. Ennek utóda a ma hordott üzleti nyakkendő, ami szintén rangot hivatott sugallni. Szmokinghoz, frakkhoz ma is hordják a fehér selyem sálat, de már csak nagyon formális eseményeken.

Ennek kapcsán gondolhatunk a kézilabda vagy foci klubok „felségjelzéses” sáljaira, amiknek „A” csoportba tartozás jelzése a feladata, nem a nyak melegítése. Nőies mi?

A bejegyzés trackback címe:

https://mringer.blog.hu/api/trackback/id/tr874790353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása