Fejfedők II.

2012.11.16. 14:13

A mai divatnak megfelelően legjobban használható kalapok után, jöjjenek a sportos sapkák. Hatalmas a választék,nem könnyű dönteni, ha vesszük a fáradtságot, és észleljük a különbséget Baseball és baseball jellegű sapka között, akkor kavarodunk be igazán.

Itt most, próbálok segítséget nyújtani neked a kiigazodáshoz:

A bűnbeesésig nem megyünk vissza, a tájékozottság kedvéért említem meg,hogy a baseball kalap őse 1860-ból Brooklynból származik (velősebben ismét csak a tudástárban a honlapon).

Amíg mi Európában háborúztunk, addig szépen kifejlődött mai formája, ami hivatalosan így néz ki: 6 darab háromszög alakú pamut anyagú cikkből álla kupola, minden cikken szellőző lyuk, teteje közepén szegecs vagy gomb. Karima merev,hajlított, kényelmi fejbősége fém csattal állítható, az anyagok fejlődése lehetőséget ad már a csat nélküli változat létének is.

Ezt a formát vette át, formálta saját képére az amerikai hadsereg. Az USA politikai életében is kulcsfontosságú. Itt a mostani elnökválasztás is példának, ha egy politikus a közép osztályhoz akar szólni, baseball sapkát húz.

Ha egy golfozó nem akarja, hogy szemébe süssön a nap, akkor golf - baseball sapkát vesz.

A legdrágábbakat az F1-es pilóták reklámhordozónak viselik.

Ha egy békehadtest katonája, akkor IFOR sapkát.

Ha egy kamionos, nem akar fényt az arcába, trucker - baseball sapkát. Ez a baseball sapkák alja minőségben értve. Az egész műanyag,hátul hálós,műanyag patentokkal állítható, elején logó, zászló vagy humoros felirat.

Mégis ennek utóda lett  számos blues, rock, metál és punk zenekar és DJ által viselt fejfedő. Ashton Kutcher is megirigyelte.

Snapback.

Ismerős? Ez a kezdetek kezdetére visszautaló forma, mikor még a hajlított szemellenző halk sóhaj sem volt, azt valamikor az 50-es években kezdték hajlítgatni. A 80-as években valaki, valamiért ismét gyártani kezdte és piacra is dobta az eredeti formát, amire a hip-hopp társadalom le is csapott, Tupac, Ice Cube, Eminem segítségével el is terjedt az egész sárgolyón. Felhasználásának már nincsenek is szabályai, ha a Pápa, és egy politikus felveheti, akkor bárki bármihez hordhatja....amennyiben stílusába belefér és fejformája megengedi.

Végül a nagy simléderes család tagjaként ne feledkezzünk meg a krikett sapkáról sem. Ennek különleges ismertető jegye a 8! cikkből álló kupola.

Ma ugyan nem divat, de hamarosan simán lehet, ha megunjuk a 6 cikkeset ;)

Van  bármi és akármi számodra fontos amit kihagytam?

A harmadik részben egyéb, az utcanépének fején fellelhető cuccal foglalkozunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mringer.blog.hu/api/trackback/id/tr784910050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2012.11.17. 22:12:29

A képen látható krikettsapka a legendás Baggy Green. Írtam róla egy tavalyi posztomban:

A baggy green a 20. század elejére alakult ki. Azóta Ausztrália nemzeti büszkeségének szimbóluma, és a leghíresebb krikettsapka a világon. A baggy green mindig is kultikus volt de a kilencvenes évek legendás ausztrál kapitányai -Mark Taylor és Steve Waugh (jobbra)- nagyban hozzájárultak, hogy a viselet napjainkban ugyanakkora, ha nem nagyobb tiszteletnek örvend, mint korábban. Az ausztrálok teszt meccsen szinte nem is hordanak baseballsapkát. Waugh többször kijelentette, hogy a csapatának sikereiben (a 90-es évek aranycsapatáról beszélünk) nagy szerepe van a hagyományoknak. "Az, hogy részesülsz ilyen a rituálékban és tradíciókban azt jelenti, hogy az ausztrál krikett legnagyobb megtiszteltetése ért: kiválasztottak arra, hogy hazádért játszhass." Lehet, hogy kicsit anakronisztikusan hat, és nem dizájnolják újra, hogy kövesse az adott év divatját, de éppen ettől nőtt össze a krikettel. A 18 éves Patrick Cummins ugyanazt viseli, mint Bradman a harmincas-negyvenes években. Eleinte a játékosok minden túrára új sapkát kaptak, de Waugh-ék óta a játékosok pályafutásuk során megtartják az első baggy-jüket, a sapka elhasználtsági foka jelzi a csapatban a hiearchiát és a szenioritást. A Baggy Greenen az 1912 előtti ausztrál címer látható. z ausztrál krikett szövetség nem forgalmaz hivatalos replikákat, sőt, a nagy sportszergyártók sem forgalmaznak. Egy-két kamu példányt fel lehet lelni a neten, de az eredetihez csak úgy lehet hozzájutni, ha valaki bekerül az ausztrál teszt válogatottba (ez eddig 429 játékosnak sikerült), vagy aukción szerezhetsz be egyet (a kevésbé ismert játéksoké 8000 ausztrál dollár körül kelnek el.)

MrInger 2012.11.18. 13:55:23

Köszönöm! Divattörténeti szempontból igen fontos lehet.
süti beállítások módosítása